Project Den Haag stad van Vrede en Recht
Het project: Den Haag vrede en recht gaat over de periode van de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog. Ook bespreken we de rechten van de mens en welke rechten je als kind hebt.
Tijdens dit project zijn we naar het Museon geweest naar de les: Kinderrechten en mochten we een bezoekje doen bij de les kind in de oorlog. Tijdens dit bezoek hebben we gesproken over wanneer ben je echt volwassen en welke rechten heb je als kind. Ook hebben we verhalen kunnen lezen over mensen die kinderen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verhalen komen vanuit verschillende kanten van de oorlog. Een Joods kind, kinderen van verzetsstrijders en NBS-ers, maar ook de oorlog uit Nederlands-Indië komt aan bod.
De verzetsstrijders van Nederland werden door de Nazi’s opgesloten in de gevangenis in Scheveningen. Dit noemde mensen het Oranje Hotel. Met de klas hebben we een kijkje mogen nemen in de cellen. Een deel van de les hebben de leerlingen in tweetallen in een oude cel doorgebracht. Daar kregen ze een verhaal te horen van een verzetsstrijder uit die tijd en moesten opdrachten uitvoeren. We hebben ook nog een cel gezien in originele staat. Een kleine cel waar soms wel 6 mensen in opgesloten waren.
Tijdens dit project praten behandelen we ook het verhaal van Anne Frank. Om te laten zien waar Anne Frank zo lang ondergedoken heeft gezeten, hebben we het Anne Frankhuis in Amsterdam bezocht. Met de trein zijn we daar heen geweest. Vanaf het Centraal Station Amsterdam hebben we een route gelopen langs bekende plekken van de Tweede Wereldoorlog.
De NAVO generaal-secretaris Mark Rutte is in de klas geweest voor een gastles. Met alle vijf de kopklassen bij elkaar was het goed vol in de klas. Hij heeft verteld over zijn werk bij de NAVO en leerlingen uit alle klassen hebben hem vragen mogen stellen. Aan het einde mocht iedereen nog met hem op de foto.